Bułeczki ziemniaczane z cebulowym farszem

4.5 (189 ocen)

  • 30 min

W sam raz na drugie śniadanko lub jako smaczna przekąska!

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400g ziemniaków,
    150g masła,
    350g mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 jajko
    Sól

    Farsz cebulowy:
    5 dużych cebul
    1 płaska łyżeczka cukru
    Suszony tymianek i papryka ostra
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    Sól i pieprz do smaku
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki ziemniaczane z cebulowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Ziemniaki ugotować najlepiej dzień wcześniej, zmielić. Ziemniaki połączyć masłem, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Odrywać kawałki ciasta, napełnić je łyżeczką farszu i formować okrągłe bułeczki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 25 minut, do zrumienienia.
  • 2. Farsz cebulowy: Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka. Zeszklić na oleju z dodatkiem cukru i soli. Gdy cebula stanie się na wpół miękka dodać pozostałe składniki. Chwilkę razem poddusić. Ostudzić.

Porady

Gdyby ciasto było za wolne dosypać trochę mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować