Krokiety z gotowanym mięsem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Do przygotowania tych krokietów wykorzystałam mięso oraz warzywa, które zostały mi z gotowania rosołu. Po dodaniu świeżego szpinaku powstało pyszne danie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 naleśniki
    400 gram ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie indyk, kurczak i wołowina)
    ugotowana marchewka i kawałek selera
    100 gram świeżego szpinaku
    1 cebula
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka oregano
    150 gram żółtego sera
    pieprz i sól do smaku
    olej do smażenia
    1 jajko
    bułka tarta do panierowania

Krokiety z gotowanym mięsem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju.

    Mięso obieramy dokładnie z kości i rozdrabniamy w rozdrabniaczu razem z gotowanymi warzywami.

    Oczyszczony szpinak kroimy w paski i dodajemy do cebuli. Krótko podsmażamy, przez około minutę, a następnie też rozdrabniamy.

    Przekładamy masę do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

    Nakładamy farsz na naleśniki, posypujemy startym serem i zawijamy, formując krokiety.

    Panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Komentarze

Podobne przepisy