Kremowy tort z gruszkami i winogronami

0 (0 ocen)

Lekki, puszysty i orzeżwiający na bazie jogurtu

Składniki:

  • Ciasto : 5 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki, 3 łyżki serka homogenizowanego, łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kremowa : 2 białka, szklanka śmietany kremówki, 250 ml jogurtu naturalnego, 3 łyżki cukru, kiść jasnych winogron, kiść ciemnych winogron, 2 gruszki, szklanka ugotowanego syropu z 6 łyżek cukru, łyżka żelatyny, galaretka winogronowa

Kremowy tort z gruszkami i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksować z cukrem. Mąkę z proszkiem przesiać do masy, delikatnie wymieszać, połączyć z serkiem. Tortownicę wyłożyć pergaminem i wylać ciasto. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości przegotowanej i schłodzonej wody. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Zblanszować w syropie i ostudzić. Winogrona umyć, osuszyć. Śmietanę ubić. Białka ubić, dodać cukier, wymieszać. Żelatynę, śmietanę i pianę, kawałki gruszek oraz 1/3 ciemnych winogron dodać do jogurtu, wymieszać.
    Biszkopt przekroić na placki, każdy nasączyć 2 łyżkami galaretki. Spód ułożyć w tortownicy, włożyć krem, wyrównać. Wstawić do lodówki na godzinę. Przykryć drugim plackiem, rozłożyć winogrona, zalać tężejącą galaretką, schłodzić.

Porady

Użyj tortownicy o średnicy 26 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy