Kremowy tort z gruszkami i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka zmiksować z cukrem. Mąkę z proszkiem przesiać do masy, delikatnie wymieszać, połączyć z serkiem. Tortownicę wyłożyć pergaminem i wylać ciasto. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości przegotowanej i schłodzonej wody. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Zblanszować w syropie i ostudzić. Winogrona umyć, osuszyć. Śmietanę ubić. Białka ubić, dodać cukier, wymieszać. Żelatynę, śmietanę i pianę, kawałki gruszek oraz 1/3 ciemnych winogron dodać do jogurtu, wymieszać.
Biszkopt przekroić na placki, każdy nasączyć 2 łyżkami galaretki. Spód ułożyć w tortownicy, włożyć krem, wyrównać. Wstawić do lodówki na godzinę. Przykryć drugim plackiem, rozłożyć winogrona, zalać tężejącą galaretką, schłodzić.
Komentarze