Przepyszny i szybki sos do makaronu na bazie łososia, szpinaku, serka śmietankowego i słodkiej śmietanki. Jednocześnie delikatny i aromatyczny. Idealny na obiad, lub romantyczną kolację.
30 min
Składniki:
-300 g filetu łososia bez skóry
-400 g mrożonego, siekanego szpinaku
-200 g śmietanki 30%
-50 g serka topionego śmietankowego
-4 ząbki czosnku
-sól i pieprz
-oliwa z oliwek
Kremowy sos do makaronu ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy zamrożony szpinak. Patelnię przykrywamy i dusimy, aż szpinak się rozmrozi, często mieszając. Gdy tak się stanie do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony na kawałki serek. Dusimy, aż serek się całkiem roztopi.
2.Dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, mieszamy. Dusimy 5 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem według uznania i gotujemy jeszcze około 5 minut na wolnym ogniu. Smacznego!
Komentarze