Kremowy sos do makaronu ze szpinakiem i łososiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszny i szybki sos do makaronu na bazie łososia, szpinaku, serka śmietankowego i słodkiej śmietanki. Jednocześnie delikatny i aromatyczny. Idealny na obiad, lub romantyczną kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • -300 g filetu łososia bez skóry
    -400 g mrożonego, siekanego szpinaku
    -200 g śmietanki 30%
    -50 g serka topionego śmietankowego
    -4 ząbki czosnku
    -sól i pieprz
    -oliwa z oliwek

Kremowy sos do makaronu ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy zamrożony szpinak. Patelnię przykrywamy i dusimy, aż szpinak się rozmrozi, często mieszając. Gdy tak się stanie do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony na kawałki serek. Dusimy, aż serek się całkiem roztopi.
  • 2. Dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, mieszamy. Dusimy 5 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem według uznania i gotujemy jeszcze około 5 minut na wolnym ogniu. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy