Kremówkowe ciasto gruszkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekkie, delikatne, cudowne w smaku. Bardzo kobiece ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    250 ml śmietanki 36 %
    3 duże jajka
    300 gramów mąki pszennej 750
    1/3 szklanki cukru trzcinowego
    Łyżka proszku do pieczenia
    3 gruszki
    Skórka z jednej cytryny
    Łyżeczka imbiru
    Łyżeczka cynamonu
    Posypka czekoladowa

    Dodatkowo:
    Cukier puder

Kremówkowe ciasto gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewam kremówkę, dosypuję cukrem, dokładnie ucieram oba składniki. Następnie czas na jajka, całość bardzo dokładnie ucieram, masa ma wyraźnie zgęstnieć.
    W drugiej misce łączę przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawy. Dodaję skórkę z cytryny i łączę obie masy.
  • 2. Gruszki myję, obieram ze skóry i kroję w kostkę średniej wielkości. Dodaję do ciasta i raz mieszam całość.
    Formę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Placek piekę przez 40 minut w 175 stopniach-do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe posypuję posypką czekoladową , oraz cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy