Kremowa zupa czosnkowa

0 (0 ocen)

Pyszna kremowa i mocno czosnkowa zupka na rozgrzanie z chrupiącymi grzaneczkami.

Składniki:

  • 1 duża główka czosnku
    500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
    1,2 l bulionu drobiowego
    50 ml śmietanki 30 %
    50 g sera żółtego długo dojrzewającego (dałam bursztyna)
    biały pieprz Kamis
    sól
    1 łyżka masła
    grzanki (4 kromki chleba tostowego, odrobinka oleju)

Kremowa zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na pół. W garnku roztopić masło i podsmażyć obrany czosnek. Dodać ziemniaki, wszystko zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Dodać śmietankę i starty ser, dokładnie wymieszać. Podawać z grzankami - chleb tostowy pokroić w kostkę i zarumienić na patelni z odrobinką oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy