Pyszna, gęsta i sycąca! Po przygotowaniu najlepiej odstawić ją na kilka chwil, żeby smaki się przegryzły.
40 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
900 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 ml śmietany do zup
100 g wędzonego łososia
sok z limonki
sól, świeżo mielony pieprz
Kremowa ziemniaczana z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i czosnek, smażę przez 2-3 minuty. Dodaję ziemniaki, zalewam podgrzanym bulionem, dodaję dużą szczyptę soli, gotuję na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wówczas ściągam garnek z palnika, jego zawartość blenduję. Dodaję śmietankę i łososia pokrojonego w cienkie paski, mieszam, ponownie stawiam na palnik, na 1-2 minuty. Na koniec doprawiam zupę do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z limonki.
Komentarze