Kremowa ziemniaczana z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna, gęsta i sycąca! Po przygotowaniu najlepiej odstawić ją na kilka chwil, żeby smaki się przegryzły.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    900 ml bulionu warzywnego
    2 łyżki oliwy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    50 ml śmietany do zup
    100 g wędzonego łososia
    sok z limonki
    sól, świeżo mielony pieprz

Kremowa ziemniaczana z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i czosnek, smażę przez 2-3 minuty. Dodaję ziemniaki, zalewam podgrzanym bulionem, dodaję dużą szczyptę soli, gotuję na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wówczas ściągam garnek z palnika, jego zawartość blenduję. Dodaję śmietankę i łososia pokrojonego w cienkie paski, mieszam, ponownie stawiam na palnik, na 1-2 minuty. Na koniec doprawiam zupę do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z limonki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy