Kremowa zupa ziemniaczana z rukola

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Pyszna zupa dla miłośników kremowych zup i rukoli. Pyszna, sycąca i zdrowa. Smaki idealnie ze sobą współgrają.
Rukola ma specyficzny smak i zapach dzięki czemu nadaje zupie ciekawego posmaku.
Posiada również dużo właściwości i wartości odżywczych. Jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera m. in.: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C i K, magnez, potas i wapń. Poprawia odporność, wspiera układ kostny i działa przeciw nowotworowo. Powinniśmy korzystać z jej dobrodziejstw.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • ok. 250 g ziemniaków,
    ok. 40 g liści rukoli,
    ząbek czosnku,
    ok. 500 ml domowego bulionu(np. warzywny lub rosół z wcześniejszego obiadu)
    2-3 łyżki startego parmezanu,
    sól, świeżo mielony pieprz do smaku,
    1-2 łyżki blanszowanych płatków migdałów (opcjonalnie do dekoracji),
    łyżka śmietany 30 % (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Kremowa zupa ziemniaczana z rukola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości.
    Dodajemy rukolę ( można trochę pokroić) i miksujemy w blenderze na gładką masę. Możemy dodać śmietanę ( ja nie dawałam), doprawiamy solą i pieprzem do smaku według uznania jeśli jest taka potrzeba. Posypujemy startym parmezanem i płatkami migdałów. Smacznego!

Porady

Do zupy możemy również dodać kilka migdałów( sparzonych i obranych ze skórki) i zmiksować razem z ziemniakami i rukolą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować