Krem ze szparagów

0 (0 ocen)

Pyszna i wiosenna zupa krem z darów natury

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
    1 pietruszka
    1 marchewka
    kawałek selera
    1 ziemniak
    1 cebula
    3 łyżki oliwy
    1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
    łyżka soku z cytryny
    200 ml śmietany 18%
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz
    natka pietruszki

Krem ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi oczyszczamy i łamiemy na małe kawałki. Jarzyny obieramy kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebule i czosnek, zalewamy wywarem warzywnym. Do wywaru dodajemy ziemniaki, szparagi i jarzyny. Kilka sztuk szparagów zostawiamy do dekoracji.Gotujemy około 30 min pod przykryciem. Kiedy składniki będą miękkie miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny i śmietanę. Krem dekorujemy szparagami i posiekaną natką pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy