Krem z ziemniaków z kukurydzą i chilli

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo ostrrrra, tylko dla wielbicieli wyraźnych smaków !

  • 35 min

Składniki:

  • 1,2kg ziemniaków
    2 l bulionu drobiowego
    1 cebulę
    1 puszkę kukurydzy
    Chilli

Krem z ziemniaków z kukurydzą i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewamy bulion (bądź gotujemy go od podstaw).
  • 2. Cebulę i ziemniaki obieramy, następnie kroimy: cebulę w drobną kostkę, ziemniaki w nieco większą.
  • 3. Na patelni podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, całość smażymy kilka minut, regularnie mieszając.
  • 4. Do ciepłego bulionu wrzucamy zawartość patelni i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
  • 5. Po ugotowaniu całość blendujemy.
  • 6. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz chilii (jeśli nie jesteś amatorem zbyt ostrych smaków, ogranicz chilli do minimum, bo nawet 0,5 łyżeczki powoduje, że zupa jest dość pikantna).
  • 7. Na koniec dodaj odsączoną kukurydzę z puszki.
  • 8. Podawaj z jogurtem naturalnym i natką pietruszki. Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy