Rozgrzewająca, aromatyczna zupa na jesienne dni. Dodatek chilli i wędzonej papryki nadają jej charakteru.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg miąższu dynii
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
2 duże ziemniaki
1 l bulionu
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
duża szczypta chilli
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki masła klarowanego
Krem z pieczonej dynii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miąższ dynii kroimy w kostkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min w 200 st. Miksujemy na purre.
2.Rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szklimy.
3.Do cebuli dodajemy ok 1/2 łyżeczki soli i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy razem kilka minut. Oprószamy papryką i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy purre z dyni, gotujemy ok 10 min i miksujemy.
4.Doprawiamy gałką muszkatołową. Dekorujemy natką pietruszki i płatkami chilli. Smacznego!
Komentarze