Krem z pieczonej dynii

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa na jesienne dni. Dodatek chilli i wędzonej papryki nadają jej charakteru.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg miąższu dynii
    1 duża cebula
    2 duże ząbki czosnku
    2 duże ziemniaki
    1 l bulionu
    1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
    duża szczypta chilli
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    2 łyżki masła klarowanego

    Dekoracja:
    natka pietruszki
    płatki chilli

Krem z pieczonej dynii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ dynii kroimy w kostkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min w 200 st. Miksujemy na purre.
  • 2. Rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szklimy.
  • 3. Do cebuli dodajemy ok 1/2 łyżeczki soli i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy razem kilka minut. Oprószamy papryką i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy purre z dyni, gotujemy ok 10 min i miksujemy.
  • 4. Doprawiamy gałką muszkatołową. Dekorujemy natką pietruszki i płatkami chilli. Smacznego!

Porady

Można podać z kleksem kwaśniej śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy