Krem z marchewki i soczewicy

0 (0 ocen)

Jest bardzo szybki, zdrowy i sycący!

Składniki:

  • 8 marchewek
    1/2 szklanki czerwonej soczewicy
    1 litr bulionu warzywnego
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki curry
    sól
    jogurt naturalny
    natka pietruszki

Krem z marchewki i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Soczewicę przepłukać w letniej wodzie. Wrzucić składniki do garnka z bulionem i gotować przez 35 min. Po 20 min wyjąć 2 łyżki soczewicy do dekoracji.
  • 2. Marchewki i soczewicę zmiksować. Dodać imbir, curry i sól do smaku.
  • Krem z marchwi i soczewicy 3. Nalać do miseczek, zrobić kleks z jogurtu, nałożyć odrobinę soczewicy, posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pieczywem.

Porady

Porcja na 4 osoby

Komentarze

Podobne przepisy