Krem z dyni

0 (0 ocen)

Apetyczny pomarańczowy kolor i delikatny smak- doskonała zupa, która szczególnie smakuje jesienią

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego
    1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
    4 średniej wielkości ziemniaki
    ząbek czosnku
    mała cebula
    sól i pieprz do smaku
    śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
    grzanki lub groszek ptysiowy

Krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy bulion warzywny.
    Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Wszystkie warzywa podsmażamy razem ok 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Gotowe warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości.
    Gdy warzywa będą już miękkie miksujemy je blenderem tak aby powstał krem.
    Zupę możemy zabielić śmietaną bądź lżejsza opcja- już na talerzu dodać łyżkę jogurtu.
    Krem jest bardziej pożywny jeśli podamy go z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Porady

To ziemniaki nadają tej zupie gęstości, więc jeśli użyjemy większej ilości ziemniaków tym nasz krem będzie gęstszy i bardziej pożywny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy