Apetyczny pomarańczowy kolor i delikatny smak- doskonała zupa, która szczególnie smakuje jesienią
Składniki:
2 l bulionu warzywnego
1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
4 średniej wielkości ziemniaki
ząbek czosnku
mała cebula
sól i pieprz do smaku
śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
Dodatkowo:
grzanki lub groszek ptysiowy
1.Przygotowujemy bulion warzywny.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Wszystkie warzywa podsmażamy razem ok 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości.
Gdy warzywa będą już miękkie miksujemy je blenderem tak aby powstał krem.
Zupę możemy zabielić śmietaną bądź lżejsza opcja- już na talerzu dodać łyżkę jogurtu.
Krem jest bardziej pożywny jeśli podamy go z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Porady
To ziemniaki nadają tej zupie gęstości, więc jeśli użyjemy większej ilości ziemniaków tym nasz krem będzie gęstszy i bardziej pożywny.
Komentarze