Krem z awokado

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepyszny, bardzo aromatyczny krem. Kremowe, aksamitne awokado w połączeniu z jajem lub wędzonym łososiem...pycholec :)

  • 20 min

Składniki:

  • -2 miękkie awokado
    -2-3 cebulki dymki
    -2 łyżki majonezu
    -2-3 łyżki soku z limonki
    -sól morska do smaku
    -pieprz czarny (świeżo mielony)
    -odrobina płatków chili
    -szczypior z jednej dymki

    Potrzebujemy jeszcze:

    -4 jaja ugotowane na twardo
    -sałatę rzymską
    -świeży ogórek (najlepiej wężowy, ze skórą)

Krem z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado przekrawamy, usuwamy pestkę i wydrążamy cały miąższ. Rozdrabniamy widelcem i obficie skrapiamy sokiem z limonki. Cebulkę bardzo drobno siekamy i dodajemy do awokado. Następnie dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, aby powstał dość gęsty krem. Awokado bardzo szybko ciemnieje, dlatego sok z limonki, bądź cytryny jest niezbędny. Ja wkładam jeszcze pestkę, ona też powoduje, że awokado nie ciemnieje, a przy okazji stanowi piękny akcent dekoracyjny.
    Na talerzu układamy listki sałaty. Na każdym listku pokrojonego w ukośne plastry ogórka. Na ogórku plaster jaja. Każde jajeczko dekorujemy kremem z awokado, szczypiorkiem i płatkami chili.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy