Krem cukiniowy z kuminem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę oraz por czyścimy, kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Całość przesmażamy kilka minut.Cukinię obieramy kroimy w półksiężyce i dodajemy do pozostałych warzyw. Całość dusimy do miękkości. Zalewamy ok. 1,5 l wody. Gotujemy na małym ogniu.
W między czasie kroimy chlebek w kostkę, posypujemy świeżo mieloną sola i pieprzem, delikatnie kropimy oliwą. Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.
Przygotowaną zupę blendujemy kilka minut do jednolitej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i z wyczuciem kuminem, nie należy przesadzić z jego ilością.
Tak przygotowany krem podajemy z grzankami.
Komentarze