Krem cukiniowy z kuminem i grzankami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Zupa krem i charakterystycznym smaku

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 2 marchewki,
    1 pietruszka,
    1 biała część pora,
    2 duże cukinie,
    sól, pieprz,
    szczypta kuminu,
    chlebek ziarnisty,
    80 ml oliwy

Krem cukiniowy z kuminem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę oraz por czyścimy, kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Całość przesmażamy kilka minut.Cukinię obieramy kroimy w półksiężyce i dodajemy do pozostałych warzyw. Całość dusimy do miękkości. Zalewamy ok. 1,5 l wody. Gotujemy na małym ogniu.
    W między czasie kroimy chlebek w kostkę, posypujemy świeżo mieloną sola i pieprzem, delikatnie kropimy oliwą. Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.
    Przygotowaną zupę blendujemy kilka minut do jednolitej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i z wyczuciem kuminem, nie należy przesadzić z jego ilością.
    Tak przygotowany krem podajemy z grzankami.

Komentarze

Podobne przepisy