Świetna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów. Świetnie smakują z sosem pomidorowym i kapustą kiszoną. Polecam!
Składniki:
-1 szklanka nasion soi lub innych strączków
-500g ziemniaków
-1 średnia cebula drobno pokrojona
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 duże jajko
-sól, pieprz do smaku
-1 mała drobno potarta marchewka
-tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
Kotlety ziemniaczano-sojowe z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-soje zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości
-z soi odlewamy wodę i studzimy
-cebulę podsmażamy na patelni i studzimy
-czosnek trzemy na tarcę
-ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości
-ziemniaki obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę
-soję z dodatkiem jajka dokładnie blendujemy (musi powstać gładka i gęsta masa)
-masę sojową łączymy z ziemniakami, cebulą, marchewką, czosnkiem i przyprawami- całość dokładnie mieszamy i zagniatamy
-na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy
-urywamy po kawałku masy i formujemy kulki, które następnie spłaszczamy
-smażymy na rumiany kolor
-podajemy z ulubioną surówką
Komentarze