KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW Z RATATUJĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

DANIE WEGETARIAŃSKIE

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
    1-2 szklanki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 duże jajko lub 2 małe

    2 cukinie
    1 bakłażan
    duża cbula lub 2 mniejsze
    czerwona papryka
    3 obrane pomidory
    2 łyżki oliwy
    1 łyzka przecieru pomidorowego
    1 łyżka ziół prowansalskich
    lub oregano ,tymianek,rozmaryn,szałwia,
    przyprawy:pieprz,wegeta,sól,
    odrobina cukru 1/2 lyżeczki ale nie za dużo bo będzie za słodkie
    olej do smażenia

Kotlety z ziemniaków z ratatują - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety z ziemniaków z ratatują 1. Ziemniaki obieramy,myjemy i wstawiamy do gotowania (solimy)
    RATATUJA: Myjemy wszystkie warzywa (cukinia,bakłażan,czerwona papryka) kroimy w kostkę(nie obieramy ze skórki).Cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla lub garnka teflonowego aby się zeszkliła.Pokrojone warzywa (bez pomidorów) wkładamy do torby foliowej i posypujemy maka (1-2 łyżek)potrząsamy aby wszystkie warzywa się nią oblepiły.następnie przesypujemy je do zeszklonej cebuli i chwilkę dusimy ciągle mieszając,następnie dodajemy pomidory (obrane i pokrojone w kostkę)dodajemy zioła i przyprawy,cukier i przecier mieszamy i dusimy do miekkości
    Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy w prasie do ziemniaków,zostawiamy aby lekko orzestygły,następnie dodajemy mąkę,jaka i ugniatamy ciasto jak na kopytka.Robimy grubszy wałek i kroimy wgrubsze plastry ,które rozpłaszczamy nadając im kształt kotleta i lekko obtaczamy w mące,smażymy na oleju. Smaczenego

Porady

ziemniaki można ugotować dzień wcześniej a wtedy trzeba zmielić je w maszynce do mięsa Ratatuję można podawać również z mięsem Ratatuję można przygotować dzień wczesniej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy