Kotlety z udek

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Soczyste i chrupiące kotlety z udek kurczaka, nie jadłam jeszcze tak dobrych. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach, zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 6 udek z kurczaka
    • 3 jajka
    • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki musztardy
    • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
    • Olej do smażenia
    • Sól

Kotlety z udek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka 1. Mięso myjemy, osuszamy, wyjmujemy kości, zdejmujemy skórę i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka.
  • ciasto 2. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy skrobię ziemniaczaną, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie musztardę. Dokładnie mieszamy i zanurzamy w cieście mięso. Pozostawiamy na dwie godziny.
  • kotlety 3. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
  • udka 4. Kotlety gotowe.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy