Kotlety schabowe w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ten przepis znalazłam na ulotce z biedronki.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych
    2 marchewki
    1 cebula
    200 g mąki pszennej (do panierowania)
    500 ml gorącej wody
    3 łyżki oleju
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    6 ziaren pieprzu
    3 łyżeczki chrzanu tartego
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka Vegety
    sól, pieprz do smaku

Kotlety schabowe w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety schabowe lekko rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem. Marchewki pokrój w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
  • 2. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Kotlety obtocz w mące z obu stron i smaż po 1 minucie na stronę. Dodaj cebulę i smaż ok. 2 minut - do jej zeszklenia. Zalej gorącą wodą. Dodaj: marchewkę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i Vegetę.
  • 3. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 min. Wymieszaj śmietanę z chrzanem i sosem z gotującego się dania. Połącz wszystko i delikatnie wymieszaj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy