Najlepiej smakują z domowymi frytkami z piekarnika.
30 min
Składniki:
Kotlety:
filety z ryby (u mnie pstrąg i okoń), 300 gram
natka pietruszki, 1 mały pęczek
skórka otarta z połowy cytryny
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
oliwa do smażenia
czosnek, 1 ząbek
Salsa:
chili, 1/2 sztuki
pomidor, 1 duży
dymka, 2 sztuki
papryka czerwona i żółta, po 1/3 sztuki
ocet winny, 1 łyżka
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
bazylia, garść
Kotlety rybne z salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby, natkę i skórkę z cytryny wrzucić do blendera. Przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Masę podzielić na 4 części. Z każdej uformować kotleta o grubości 1,5 cm. Obtoczyć w bułce. Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oliwy z nieobranym, rozgniecionym ząbkiem czosnku.
2.Z chili usunąć nasiona. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Chili, pomidora, dymkę, ocet winny i sok z cytryny mocno zmiksować. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do pomidorów. Przyprawić i wymieszać. Kotlety i salsę ułożyć na talerzach. Podawać z frytkami z piekarnika. Całość posypać listkami bazylii.
Komentarze