Kotlety mielone na czerwono

0 (0 ocen)

Pyszne i aromatyczne kotleciki mielone dla całej rodziny. Spora ilość przypraw sprawia , że są bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z łopatki

    1 jajko

    1 płaska łyżka bułki tartej

    1 płaska łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

    1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego

    1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

    sól pieprz do smaku

    smalec do smażenia

    bułka tarta do panierowania

Kotlety mielone na czerwono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodaj jajko i bułkę tartą i delikatnie wymieszaj. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj


    Na patelni roztop smalec


    Zwilż ręce wodą i z mięsa twórz małe kotleciki , obtocz je w bułce tartej


    Kotlety wyłóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż ok 10 minut z każdej strony.

    Potem podlej kotleciki wodą ok 1/2 szkl. I przykryj je. Duś je ok 7 minut z każdej strony .


    Następnie dodaj pod kotleciki odrobinę smalcu i smaż jeszcze po 4 minuty z każdej strony


    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy