Kotleciki z selera

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Świetnie smakują na przykład z sosem pieczarkowym.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • seler korzeniowy 700 gram
    sól do smaku
    papryka słodka mielona
    papryka ostra
    gałka muszkatołowa mielona
    pieprz
    jajko 1 szt
    bułka tarta 1 łyżka, plus do panierowania
    olej do smażenia

Kotleciki z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler obrać, pokroić na kawałki i gotować w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękki. Odcedzić.
    Utłuc seler tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Można go ewentualnie przepuścić przez praskę. Przyprawić do smaku. Dodać łyżkę bułki tartej, wymieszać i uformować kotleciki.
    Panierować kotlety w bułce tartej, jajku i znów w bułce. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Zdjąć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Komentarze

Podobne przepisy