Kotleciki ryżowe
2 woreczki ryżu
2 jajka
10 dag szynki wędzonej
10 dag sera żółtego
Pieprz
Sól
Olej do smażenia
Duża ostra cebula
Bułka tarta
Panierka
Mąka ok. 1 szkl
2 jajka
Mleko lub śmietanka
Kotleciki ryzowe w chrupiącej panierce! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie , szynkę, ser i cebule pokroić w drobna kostkę lub zetrzeć na tarce.
Dodać jajka Sól i dosyć dużą ilość pieprzu oraz bułkę tartą.
2, Wszystko razem wymieszać, uformować kuleczki ( gdy będą się rozchodzić w dłoniach dodać jeszcze trochę bulki tartej).
3, Panierka .Wszystkie składniki ze sobą połączyć, ciasto musi mieć gęściejszą konsystencje niż na naleśniki. W razie potrzeby dodać mąki albo rozcieńczyć mlekiem.
4, Kuleczki maczać w cieście, wyjąc za pomocą łyżki . wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć na zloty kolor.
Porady
Lepiej urzyć smietanki w tedy ciasto jest bardziej chrupiące!
Komentarze