Kotleciki Marsylianki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Takie kotleciki uwielbiają dzieci, ale również są idealne jako przekąska lub danie obiadowe podane z frytkami i sosem

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 filet z kurczaka
    • Sól
    • Przyprawa do kurczaka
    • Oregano
    • 1 łyżeczka oliwy
    • Olej do smażenia
    Składnik na ciasto:
    • 8 łyżek mąki pszennej
    • Sól
    • Jajko
    • ½ łyżki sody
    • ½ pęczka szczypiorku
    • ¾ szklanki mleka

Kotleciki marsylianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso kroimy na cienkie, małe kawałki, ja kroiłam wzdłuż na płaty a później na połowę.
    Filety doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą, oregano, wlewamy oliwę i razem mieszamy.
  • ciasto 2. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, sól, wbijamy jajko, posiekany szczypiorek i mieszając wlewamy stopniowo mleko. Ciasto nie może być rzadkie.
  • kotlety 3. Następnie w cieście zanurzamy każdy kawałek mięsa i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • kotlety 4. Kotleciki gotowe.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy