Kotleciki klarnetki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy, solimy i wbijamy jajko.
Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w drobniutka kostkę, łączymy z mięsem.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczach.
Doprawiamy papryką, wsypujemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki pszennej.
Wszystkie składniki razem wyrabiamy i robimy kotleciki.
2.Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
3.W tym czasie, co smażą nam się kotlety, obieramy cebulę, drobno kroimy i prużymy na drugiej patelni.
Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
Łyżkę mąki pszennej wsypujemy do naczynia i mieszamy ze śmietaną, łączymy z grzybami.
4.Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie.
Na talerzu układamy kluseczki, polewamy sosem z grzybami, obok nakładamy kotlety.
Obiad gotowy.
Smacznego.
Komentarze