Kotleciki kalafiorowo-gryczane

0 (0 ocen)

  • 45 min

Proste i smaczne kotleciki, wersja dla jaroszy. Można do nich podać pieczone ziemniaczki i surówkę.

  • 45 min

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
    100 g czerwonej soczewicy
    450 g kalafiora
    1 mała cebula, poszatkowana
    2 łyżki siekanego szczypioru
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    1 szczypta mielonego jałowca
    1 jajko
    5 łyżek bułki tartej
    olej do smażenia

Kotleciki kalafiorowo-gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotuj na sypko, tak samo soczewicę. Kalafior ugotuj do miękkości. Odcedź i rozdrobnij trochę. Wszystkie składniki przełóż do miski, wbij jajko, dodaj cebulę, szczypior, przyprawy i ok. 3-4 łyżki bułki tartej. Wymieszaj na jednolitą masę. Formuj płaskie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.

Komentarze

Podobne przepisy