Kotleciki kalafiorowo-cukiniowe z piekarnika

0 (0 ocen)

Pyszne jarskie danie w sam raz dla dbających o linię. Kotleciki przygotowane z blendowanego kalafiora z tartą cukinią i upieczone w piekarniku. Lekkie, niskokaloryczne i sycące. Porcja 100 g/60 kcal, zapraszam:)

Składniki:

  • 350 g kalafiora
    140 g cukinii
    50 g brokuła
    65 g papryki czerwonej
    15 g otrębów pszennych
    1 jajko
    1/3 pęczka natki pietruszki
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki kalafiorowo-cukiniowe z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1lhp17u 1. Kalafior ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedzić, przestudzić i przełożyć do blendera. Zmiksować na gładka masę.
  • image-0d8n8my 2. Cukinię umyć, osuszyć i pozbawić końcówek. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kalafiora.
  • image-0pjxdp0 3. Opłukanego i osuszonego kalafiora podzielić ( najlepiej w palcach) na drobniutkie różyczki i połączyć z resztą składników.
  • image-1rj9b45 4. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną natkę. Wymieszać z resztą składników. Wbić jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
  • image-093kcbi 5. Dodać otręby pszenne i dokładnie wyrobić masę warzywną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć uformowane w dłoniach placuszki. Piec w 180 st około 30-35 minut.
    Z podanych składników wyszło mi 9 sporych placuszków.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Cukinia Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować