Pyszne jarskie danie w sam raz dla dbających o linię. Kotleciki przygotowane z blendowanego kalafiora z tartą cukinią i upieczone w piekarniku. Lekkie, niskokaloryczne i sycące. Porcja 100 g/60 kcal, zapraszam:)
Składniki:
350 g kalafiora
140 g cukinii
50 g brokuła
65 g papryki czerwonej
15 g otrębów pszennych
1 jajko
1/3 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Kotleciki kalafiorowo-cukiniowe z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedzić, przestudzić i przełożyć do blendera. Zmiksować na gładka masę.
2.Cukinię umyć, osuszyć i pozbawić końcówek. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kalafiora.
3.Opłukanego i osuszonego kalafiora podzielić ( najlepiej w palcach) na drobniutkie różyczki i połączyć z resztą składników.
4.Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną natkę. Wymieszać z resztą składników. Wbić jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
5.Dodać otręby pszenne i dokładnie wyrobić masę warzywną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć uformowane w dłoniach placuszki. Piec w 180 st około 30-35 minut.
Z podanych składników wyszło mi 9 sporych placuszków.
Smacznego!
Komentarze