Korzenny filet z kurczaka w sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To danie moim zdaniem jest idealne do ryżu. Jest dość szybkie w przygotowaniu; kurczak jest bardzo aromatyczny, soczysty i smaczny.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z piersi kurczaka
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz do smaku
    marynata:
    1 ziarno ziela angielskiego, roztarte
    1 płaska łyżeczka mieszanki curry
    1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
    1 płaska łyżeczka soli
    duża szczypta ciemnego cukru (może być zwykły)
    mała szczypta cynamonu
    2 łyżki oleju

Korzenny filet z kurczaka w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone mięso kroję w dość duże kawałki, przekładam je do miski. Do kurczaka dodaję wszystkie składniki marynaty, bardzo porządnie mieszam i odstawiam pod przykryciem do lodówki na kilka godzin (a nawet na całą noc). W głębokiej patelni rozgrzewam olej, przekładam zawartość miski i krótko obsmażam - mięso ma się bardzo lekko zarumienić. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażam kilka minut, mieszając. Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i duszę 20-25 minut. Z cebuli powinien powstać sos. Doprawiam wszystko solą i pieprzem. Podaję z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy