Kopytka gryczane

0 (0 ocen)

Smaczne kopytka z dodatkiem mąki gryczanej, idealne do sosów mięsnych lub grzybowych. Idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
    2 szklanki mąki gryczanej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    Szczypta soli
    Mąka ziemniaczana do podsypania
    Olej

Kopytka gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach, przekładamy do miski, dodajemy obydwie mąki, jajka. Wszystko łączmy ze sobą i delikatnie zagniatamy, ciasto dzielimy na mniejsze części, przekładamy na stolnicę posypana mąką. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, ostrym nożem kroimy małe kopytka, układamy na tacy posypanej mąką. W większym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, wlewamy niewielką ilość oleju. Przygotowane kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, gotujemy przez 2 minuty od momentu zagotowania, odcedzamy na sicie i przekładamy na tacę.

Komentarze

Podobne przepisy

4.91 (183 ocen)

kopytka