Koperty z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczne ciasteczka z owocami. Przepis dostałam od teściowej, której jestem za niego bardzo wdzięczna. Ciasteczka znikają błyskawicznie.

  • 50 min

Składniki:

  • - 2 kostki masła
    - 6 szklanek mąki
    - 2 szklanki śmietany 18%
    - aromat waniliowy
    - 4 łyżeczki nierafinowanego brązowego cukru
    - 6-7 średniej wielkości jabłek (ja użyłam Kloster)
    - cukier puder
    - cynamon

Koperty z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto i na godzinę wstawić do lodówki. W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka na plastry. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie ułożyć po 2 plasterki jabłka, posypać cynamonem i zagiąć do góry roki ciasta, tak by powstała "koperta". Ciastka piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, tak by się zrumieniły. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy