Koperty z jabłkami i galaretką

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Kruche ciastka koperty z jabłkiem, udekorowane galaretkami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 500 g mąki
    - 150 g margaryny
    - 4 żółtka
    - 1 szklanka śmietany
    - szczypta soli

    Dodatki
    - jabłka
    - cukier puder do posypania
    - galaretka pomarańczowa i żółta
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Koperty z jabłkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane ciasto 1. Ciasto - Z podanych składników na ciasto, wyrobić jednolite ciasto, odkładamy na 12 godzin.
  • Gotujemy jabłka 2. Przygotowanie jabłek - jabłka obieramy wydrążamy środek, kroimy na plasterki. Gotujemy wodę z cukrem ( 2 szklanki wody + 3 łyżki cukru). Wkładamy pokrojone jabłka chwilę gotujemy by jabłka zmiękły.Wyciągamy odkładamy do osuszenia.
  • Nakładamy jabłka na kwadraty 3. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty na każdy kwadrat nakładamy jabłko i zlepiamy boki do środka.
  • Koperty gotowe do pieczenia 4. Przygotowane koperty układamy na posmarowaną blaszkę - pieczemy 20 minut w temperaturze 200. Upieczone ostudzone ciastka, posypujemy cukrem pudrem , a w dziury wkładamy stężałą pokrojoną w kostkę galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować