Koperty z jabłkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto - Z podanych składników na ciasto, wyrobić jednolite ciasto, odkładamy na 12 godzin.
2.Przygotowanie jabłek - jabłka obieramy wydrążamy środek, kroimy na plasterki. Gotujemy wodę z cukrem ( 2 szklanki wody + 3 łyżki cukru). Wkładamy pokrojone jabłka chwilę gotujemy by jabłka zmiękły.Wyciągamy odkładamy do osuszenia.
3.Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty na każdy kwadrat nakładamy jabłko i zlepiamy boki do środka.
4.Przygotowane koperty układamy na posmarowaną blaszkę - pieczemy 20 minut w temperaturze 200. Upieczone ostudzone ciastka, posypujemy cukrem pudrem , a w dziury wkładamy stężałą pokrojoną w kostkę galaretkę.
Komentarze