Konfitura z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

W ogródku dojrzewają owoce więc trzeba je przetworzyć i zatrzymać trochę lata przynajmniej w słoikach. Konfiturę z czarnej porzeczki robię co roku. Dodaję do herbaty lub do posmarowania ciast. Jest pyszna.

Składniki:



  • 1 kg czarnej porzeczki
    1 kg cukru

Konfitura z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczkę obrać opłukać i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Wsypać do garnka dodać cukier. Podgrzewać na średnik ogniu co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliła. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut. Gorącą konfiturę wlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po 15 minutach odwrócić, pozostawić do ostudzenia zimną wynieść w chłodne miejsce najlepiej do piwniczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy