Kołduny marchewkowo-migdałowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych pierożków na Wielkanoc :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto pierożkowe:
    700g mąki pszennej (można użyć 500g pszennej i 200g pszennej pełnoziarnistej)
    400ml wrzątku
    5 łyżek oleju lub rozpuszczonego masła
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    300g pure marchewkowego
    100g drobno posiekanej cebulki zeszklonej
    100g płatków migdałów lekko posiekanych
    łyżeczka tymianku
    łyżeczka parmezanu
    sól/pieprz do smaku

Kołduny marchewkowo-migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z solą, zalać wrzątkiem, dodać olej i wymieszać całość drewnianą łyżką. Odczekać aż ostygnie! Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką podczas wyrabiania. Wałkować, wykrawać krążki.

    Farsz:
    Wszystkie składniki na farsz wymieszać i nakładać do kołdunów

    Lepić pierożki, zagotować.

Porady

Kołduny są pyszne jako dodatek do zupy lub podane solo z tartym parmezanem i śmietanką!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy