Kokosowe gofry

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne gofry z dodatkiem wiórek kokosowych. Podałam je z bitą śmietaną i leśnymi jagodami ale równie dobrze można dać inne dodatki. W lecie gofry muszą być smażone choć kilka razy w sezonie ;)

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże jajka (białka piana)
    2 szklanki mleka
    2 szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 zaokrąglone łyżki cukru
    2 czubate łyżki wiórek kokosowych
    2 płaskie łyżki miękkiego masła

Kokosowe gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubić sztywną pianę.
    Do drugiej miski wlać mleko, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, wiórka kokosowe i miękkie masło. Wszystko razem zmiksować. Dołożyć pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć gofry.
  • 2. Podawać z bitą śmietaną i świeżymi owocami (u mnie jagody). Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy