Kokosowa rolada

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealna dla smakoszy kokosa, szybka i bezproblemowa w przygotowaniu. Więcej słodkości znajdziecie na moim blogu: chceupiec.blogspot.com :)

  • 40 min

Składniki:

  • 3 duże jajka
    50 g drobnego cukru
    40 g mąki pszennej
    40 g mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    250 g serka mascarpone
    125 g śmietanki kokosowej
    100 g wiórków kokosowych
    2 łyżki wódki lub Malibu
    2 łyżki cukru pudru

Kokosowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki dzielimy na pół. Trzy białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy partiami cukier, a potem kolejno żółtka, wciąż delikatnie miksując. Przesiewamy mąki z proszkiem i delikatnie dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Wylewamy na wyścieloną folią aluminiową foremkę o niewysokich brzegach (28x40). Wyrównujemy. Pieczemy ok. 12 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Upieczony biszkopt wyjmujemy i zwijamy wraz z folią wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do wystudzenia.


    W czasie pieczenia biszkoptu przygotowujemy krem. Składniki na krem, oprócz wiórek,miksujemy krótko, do połączenia. Wsypujemy wiórki i mieszamy. Roladę rozwijamy, smarujemy kremem i zwijamy tak samo. Posypujemy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy