Idealna dla smakoszy kokosa, szybka i bezproblemowa w przygotowaniu. Więcej słodkości znajdziecie na moim blogu: chceupiec.blogspot.com :)
40 min
Składniki:
3 duże jajka
50 g drobnego cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g serka mascarpone
125 g śmietanki kokosowej
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki wódki lub Malibu
2 łyżki cukru pudru
Kokosowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki dzielimy na pół. Trzy białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy partiami cukier, a potem kolejno żółtka, wciąż delikatnie miksując. Przesiewamy mąki z proszkiem i delikatnie dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Wylewamy na wyścieloną folią aluminiową foremkę o niewysokich brzegach (28x40). Wyrównujemy. Pieczemy ok. 12 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Upieczony biszkopt wyjmujemy i zwijamy wraz z folią wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do wystudzenia.
W czasie pieczenia biszkoptu przygotowujemy krem. Składniki na krem, oprócz wiórek,miksujemy krótko, do połączenia. Wsypujemy wiórki i mieszamy. Roladę rozwijamy, smarujemy kremem i zwijamy tak samo. Posypujemy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
Komentarze