Kokosowa rolada

4.5 (198 ocen)

Cudownie słodki smak kokosu,a do tego łyk świeżo zaparzonej kawy - niedzielny relaks :)

Składniki:

  • ciasto :
    - 5 paczek herbatników
    - 1 szklanka mleka (250 ml )
    - 1 łyżka masła lub margaryny
    - 2 łyżki kakao
    - jeśli ktoś lubi - kilka kropel aromatu rumowego

    masa :

    - 2 paczki wiórków kokosowych (2 x 100 gram )
    - 1 szklanka (250 ml ) słodkiej śmietanki 12 %
    - 1/2 kostki masła
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosowa rolada 1. Herbatniki najpierw połamać , a potem dokładnie zgnieść (ja to robię drewnianą pałką w wysokiej miseczce ) dodać masło, kakao oraz mleko (ewentualnie aromat rumowy) zagnieść ciasto. Jeden arkusz papieru śniadaniowego złożyć na pół . Ciasto włożyć w środek między te dwie warstwy papieru i na jednej połowie rozwałkować na prostokąt.
  • 2. Wiórki kokosowe namoczyć w jednej szklance ciepłej śmietany , ostudzić. Dodać pół kostki masła, cukier puder oraz cukier waniliowy - i to wszystko zmiksować.
  • 3. Masę wyłożyć na ciasto ,rozsmarowywać równo i zwinąć jak roladę pomagając sobie papierem.
  • 4. Włożyć do lodówki (najlepiej na noc ) .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować