Knedle z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Średni

Czy może ich zabraknąć w sezonie truskawkowym? Na pewno nie! Ten przepis jest o tyle ciekawy, że knedle obtoczone są w chrupiącej, słodkiej bułce tartej - pomysł zaczerpnęłam z kuchni słowackiej.

  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 2 kilogramy
    - mąka: 2 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - truskawki: 1 kilogram
    - cukier: 10 łyżek
    - bułka tarta: 10 łyżek
    - masło: 70 gramów
    - śmietana: 250 mililitrów

Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, najlepiej stare, warto ugotować dzień wcześniej, zrobić z nich tłuczone i przechować w lodówce. Zimne ziemniaki ugniatamy z mąką, szczyptą soli, dwoma jajkami. Trwa to jakieś dwie minuty. Zaczynamy formować kulki, w których umieszczamy truskawkę wraz z odrobiną cukru.
  • 2. W miedzy czasie dobrze nastawić wielki gar osolonej wody. Gotowe kulki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.
  • 3. Patelnię rozgrzewamy i sypiemy bułkę tartą. Gdy zbrązowieje, odstawiamy na bok i dodajemy masło w takiej ilości by bułka była nadal sypka. Mieszamy dokładnie i gdy troszkę ostygnie sypiemy cukier. Do smaku.
  • 4. W między czasie wyjmujemy knedle na talerz. Każdą kulkę obtaczamy w słodkiej bułce tartej i układamy na naszykowanych wcześniej talerzach. Polewamy śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy