Czy może ich zabraknąć w sezonie truskawkowym? Na pewno nie! Ten przepis jest o tyle ciekawy, że knedle obtoczone są w chrupiącej, słodkiej bułce tartej - pomysł zaczerpnęłam z kuchni słowackiej.
Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, najlepiej stare, warto ugotować dzień wcześniej, zrobić z nich tłuczone i przechować w lodówce. Zimne ziemniaki ugniatamy z mąką, szczyptą soli, dwoma jajkami. Trwa to jakieś dwie minuty. Zaczynamy formować kulki, w których umieszczamy truskawkę wraz z odrobiną cukru.
2.W miedzy czasie dobrze nastawić wielki gar osolonej wody. Gotowe kulki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.
3.Patelnię rozgrzewamy i sypiemy bułkę tartą. Gdy zbrązowieje, odstawiamy na bok i dodajemy masło w takiej ilości by bułka była nadal sypka. Mieszamy dokładnie i gdy troszkę ostygnie sypiemy cukier. Do smaku.
4.W między czasie wyjmujemy knedle na talerz. Każdą kulkę obtaczamy w słodkiej bułce tartej i układamy na naszykowanych wcześniej talerzach. Polewamy śmietaną.
Komentarze