Knedle śliwkowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- ugotowane ziemniaki zmiksować mikserem z 1 łyżką masła i jajkiem zostawić do ostygnięcia co jakiś czas przemieszać
2.- jabłka obrać zetrzeć na drobnej tarce dodać dodać 2 łyżki cukru cynamon i odsączamy od nadmiaru soku
- Śliwki wyjmujemy pestki z jabłek robimy malutkie kulki nadziewamy śliwki
3.- Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko troszkę solimy dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy jak na kluski
4.- Z masy formujemy kulki spłaszczamy dajemy nadzianą śliwkę sklejamy knedle
- Wrzucamy do wrzątku gotujemy do wypłynięcia knedli na powierzchnię
- W rondelku rozpuścić masło lekko przysmażyć knedle na talerzu posypać brązowym cukrem cynamonem polać brązowym masłem
Komentarze