Racuszki śliwkowo jabłkowe

5 (189 ocen)

Pulchne racuszki z owocami, posypane cukrem pudrem, któż ich nie lubi :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (u mnie tortowa) + szczypta soli + 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
    2 duże jajka
    ok. 750 ml zimnego mleka
    3 średnie jabłka pokrojone w kostkę
    ok. 400 g śliwek węgierek
    olej do smażenia
    cukier puder + cukier wanilinowy do posypania
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Dania główne

Racuszki śliwkowo jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0p0xi16 1. Z podanych składników zrobić gładkie ciasto konsystencji gęstej śmietany.
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, śliwki wypestkować, pokroić na pół i każdą połówkę jeszcze na cztery.
  • image-252cosv 2. Pokrojone owoce wymieszać z ciastem, smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, po czym przekładać na talerze wyłożone kawałkami ręcznika papierowego.
  • image-25xbxvs 3. Odsączone z nadmiaru tłuszczu racuchy obficie posypać cukrami z obu stron.
  • image-0312cuf 4. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować