Kluski leniwe

0 (0 ocen)

Pyszne kluseczki, idealne na bezmięsny obiad:)

Składniki:

  • - 0,5kg sera białego
    - 2 jajka
    - 1 szklanka mąki
    - szczypta soli + 1 łyżka

    Dodatkowo:
    - masło i bułka tarta.

Kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biały ser, jajka, mąkę i szczyptę soli wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy z ciasta wałeczki, następnie dłonią je spłaszczamy i kroić kluseczki.
    2. Wodę solimy łyżką soli i do gotującej się wrzucamy kluski, następnie od wypłynięcia gotujemy ok. 3 minuty.
    3. Kluseczki polewamy masłem rozpuszczonym z bułką tartą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy