Kluski leniwe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób

Leniwe kluski nazywane przez niektórych leniwymi pierogami to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa:). Warto było cofnąć się tym przepisem do przeszłości - polecam i Wam!

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Kluski:
    500g twarogu mielonego
    2 szklanki mąki
    2 jajka

    Dodatkowo:
    4 łyżki masła
    1 łyżka bułki tartej
    3 łyżki cukru
    owoce do dekoracji

Kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą do powstania gładkiej masy. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, które spłaszczamy. Nożem odkrawamy kluski.
  • 2. Kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju (olej zapobiega sklejaniu klusek). Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy.
  • 3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i cukier. Przekładamy na nią kluski, mieszamy. Po wyłożeniu na talerz dekorujemy dowolnymi owocami. posypujemy cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy