Kluski dyniowe

  • wyświetlono: 245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kluski te są całkiem nowoczesne ale świetnie pasują do kulinarnych tradycji. Przypominają o dyni, która niegdyś należała do najpopularniejszych polskich warzyw. Są zaskakująco lekkie i smakowite.

MG22
  • 60min

Składniki

1 kg dyni (obranego miąższu bez pestek), może być mrożona
2 łyżeczki ziarenek smaku
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
2 jajka
ok. 350 g mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski dyniowe

  • 1. Dynię ugotować na parze (można też w garnku ale trzeba dodać  pół szklanki wody) do miękkości. Pod koniec gotowania dosypać przyprawy. Po ostudzeniu zmiksować na jednolitą masę. Wbić jajka i dosypać mąkę. Ciasto musi mieć konsystencję taką, jak na kluski kładzione. Formować łyżką kluski i wrzucać na osolony wrzątek. Jak wypłyną - odsączyć.

Porady

Podawać do duszonych mięs, zwłaszcza na ostro, albo jako samoiste danie z dowolnym sosem. Pyszne są też odsmażane.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

 Kluski śląskie z mięsem mielonym

Dodane przez: danusia19671

kluski śląskie

Kluski śląskie z mięsem mielonym

Kluski śląskie

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Kluski śląskie

Prosty sposób na udane kluski śląskie.

Kluski ryżowe

Dodane przez: marika1503

KLUSKI RYŻOWE

Lubię eksperymentować w kuchni....

Kluski kukurydziane

Dodane przez: alaaa

Kluski kukurydziane

Kluski kukurydziane to świetny...

Kluski śląskie

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Kluski śląskie

Kluski śląskie - tradycyjne polskie...

Kluski

Dodane przez: Duśka55555

Kluski "chmurki"

Kluski "chmurki" to smak mojego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE