Klopsy wołowe z cebulką dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek i szalotki obieramy i bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko.
Do mięsa dodajemy posiekaną szalotkę, czosnek,słodką paprykę, sól, pieprz i żółtko. Dokładnie mieszamy całość na gładką masę.
Z masy mięsnej formujemy ok. 15 kształtnych kulek. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i dokładnie obsmażamy klopsy ze wszystkich stron przez 4 minuty, do zarumienienia.
Klopsy wołowe wykładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni . Pieczemy przez 40 minut. Na 15 minut przed końcem usuwamy przykrycie,dodajemy małe cebule dymki i gałązki kopru i odwracamy klopsy na drugą stronę.
Smacznego.
Komentarze