Klopsy wołowe z cebulką dymką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Proste i szybkie w przygotowaniu klopsy wołowe z szalotką .

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mielonej wołowiny
    3 ząbki czosnku
    2 szalotki
    szczypta soli i pieprzu
    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    1 jajko
    4 łyżki oliwy
    4 małe cebule dymki
    4 gałązki kopru

Klopsy wołowe z cebulką dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i szalotki obieramy i bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko.
    Do mięsa dodajemy posiekaną szalotkę, czosnek,słodką paprykę, sól, pieprz i żółtko. Dokładnie mieszamy całość na gładką masę.
    Z masy mięsnej formujemy ok. 15 kształtnych kulek. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i dokładnie obsmażamy klopsy ze wszystkich stron przez 4 minuty, do zarumienienia.
    Klopsy wołowe wykładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni . Pieczemy przez 40 minut. Na 15 minut przed końcem usuwamy przykrycie,dodajemy małe cebule dymki i gałązki kopru i odwracamy klopsy na drugą stronę.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy