Klopsiki w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Takie obiadki lubimy w okresie letnim . Lekko smacznie , pasuje do ryżu ,kaszy i ziemniaczków.

  • 25 min

Składniki:


  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
    1 ząbek czosnku
    1 szt bułka czerstwa
    1 szklanka mleka
    1 opakowanie śmietana
    1 szt bulion warzywny (może być z kostki)
    pieprz biały
    1 łyżeczka mąka
    koperek
    sos sojowy

Klopsiki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy mięso mielone , dodajemy do niego wcześniej namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem ,pieprzem, sosem sojowym do smaku. Wyrabiamy mięso i formujemy z niego małe kulki. Do garnka wlewamy ok 1/2 l wody zagotowujemy z bulionem warzywnym. Wrzucamy klopsiki.
  • 2. Gotujemy- ugotowane wyciągamy na talerz. Mąkę mieszamy z śmietaną i wlewamy do bulionu z gotowania klopsików. Mieszamy , dodajemy posiekany koperek i wkładamy klopsiki. Zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy