Klopsiki w sosie koperkowym

5 (178 ocen)

  • 40 min

Mięciutkie klopsiki z aromatycznym sosem koperkowym-danie które uwielbiają i dorośli i dzieci...

  • 40 min

Składniki:

  • 60 dag łopatki wieprzowej
    1 kajzerka czerstwa
    2 jajka
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    przyprawa do mięsa
    sól himalajska do smaku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    olej ryżowy do smażenia

    Sos:
    3 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki śmietany 18%
    2 pęczki koperku świeżego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić w maszynce razem z namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą kajzerką czosnkiem oraz cebulą. Do zmielonego mięsa wbić jajka,doprawić przyprawa do mięs,solą oraz pieprzem,masę dokładnie wyrobić. Formować z mięsa niewielkie kuleczki,obtaczać w mace pszennej a następnie smażyć na oleju ryżowym z obydwu stron na wolnym ogniu aż się zrumienią.
  • 2. Sos: Bulion doprowadzić do wrzenia doprawić do smaku solą i pieprzem,zagęścić mąką pszenną rozprowadzoną niewielką ilością wody.Dodać posiekany koperek zamieszać gotować razem około 3 minuty Śmietanę zahartować gorącym bulionem wlać do sosu,zdjąć z ognia wymieszać.Do sosu włożyć klopsiki i podawać z kaszą lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować