Kiszona kapusta zasmażana

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kapucha jest solidna i sycąca, taka w sam raz na jesień i zimę. Dodałam do niej składniki, które może niejednego zdziwią: mleko, surowe ziemniaki i miód - spróbujcie przy najbliższej okazji, czy Wam posmakuje :)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 kg kapusty kiszonej
    150 g. wędzonego boczku w plastrach
    10-12 kiełbasek typu frankfurterki
    1 marchew
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2 ziemniaki
    2 łyżki smalcu (można pominąć, jeśli boczek jest tłusty)
    1/3 szklanki mleka
    odrobina wody do podlania
    miód do smaku (na koniec łyżeczki)
    sól, pieprz do smaku

Kiszona kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    W głębokiej patelni rozgrzewam smalec, dodaję drobno posiekany boczek, pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę i posiekaną drobno cebulę, przykrywam i smażę na średnim ogniu do zeszklenia cebuli. Następnie dodaję odcedzoną kapustę, przykrywam i podsmażam ok. 20 minut, mieszając by się nie przypaliła. Po tym czasie wszystko leciutko podlewam wodą, dokładam pokrojone w kawałki kiełbaski i pod przykryciem duszę kolejne 20 minut. Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, dodaję do kapusty, dolewam mleko i duszę 10-15 minut. Na końcu dodaję posiekany czosnek, doprawiam do smaku miodem, solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy