Kaszowiec z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dzisiaj polecam lekkie ciasto z kaszy manny i sezonowych owoców. Możemy je zrobić z truskawkami, malinami, jagodami. Z każdymi owocami smakuje wyśmienicie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • spód ciasta :

    biszkopty okrągłe 1 opakowanie

    środek ciasta:

    kasza manna 1/2 szklanki
    mleko 1,5 szklanki
    masło 150 gram
    śmietana 30 % 300 ml.
    żelatyna 5 łyżeczek
    cukier puder 1/2 szklanki

    dodatkowo :

    maliny 1.5 szklanki
    galaretka malinowa 1 sztuka

Kaszowiec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do rondelka wlać mleko, wsypać kaszę i gotować do momentu aż kasza napęcznieje i masa zrobi się gęsta, dodać masło poczekać aż się rozpuści.
    Schłodzić.

  • 2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
    Żelatynę namoczyć ,następnie lekko podgrzać, dodać do śmietany.
  • 3. Śmietanę połączyć z masą z kaszy.
  • 4. Formę wyłożyć biszkoptami, wlać masę, schłodzić.
  • 5. Maliny przełożyć do garnka, wsypać galaretkę, podgrzewać na małym ogniu, jak maliny się rozgotują zdjąć z ognia i schłodzić.
  • 6. Na zastygnięta masę z kaszy przelać maliny, ponownie schłodzić.

    Smacznego !

Komentarze

Podobne przepisy