Karnawałowe różyczki z konfiturą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są wprost wspaniałe. Piekę je z miłości do żony.

Składniki:

  • ● 50 dag mąki
    ● 10 żółtek
    ● białko
    ● 2 łyżki masła
    ● konfitura
    ● 3 łyżki śmietany
    ● łyżka spirytusu
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● cukier puder
    ● sól
    ● olej lub smalec

Karnawałowe różyczki z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy masło i spirytus. Ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem, śmietaną, szczyptą soli i masą żółtkową. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy Wykrawamy krążki 3-, 4- i 5-cm. Brzegi nacinamy, środki smarujemy białkiem.
  • 2. Nakładamy na siebie po 3 różne krążki. Środki dociskamy. Smażymy w głębokim tłuszczu. Oprószamy cukrem. Dekorujemy konfiturą.

Notka redakcyjna

PP_02-2014

Komentarze

Podobne przepisy