400 g mąki
2 całe jajka
3 żółtka
1 łyżka spirytusu
2 łyżki cukru
50 g masła
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1.2 l oleju lub 3 kostki smalcu do smażenia
Cukier puder do posypania
Faworki i różyczki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka i jajka zmiksować z cukrem i ciepłym masłem, następnie dodać spirytus, mąkę i śmietanę, wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto odcinać po kawałeczku, i cienko rozwałkowywać. W przypadku faworków ciąć na 1.5 cm paseczki z nacięciem w środku i przeplatać. Na różyczki natomiast wycinamy po trzy kółeczka różnej wielkości, a każde kółeczko delikatnie nacinamy po brzegach w 4-5 miejscach. Różyczki sklejamy roztrzepanym białkiem ściskając mocno sam środek kwiatka, tak aby płatki się nie skleiły. Tak przygotowane faworki i różyczki smażymy na złoty kolor w rozgrzanym smalcu lub oleju. Należy pamiętać, iż smażymy tylko po kilka sztuk na raz, ponieważ jeżeli wrzucimy na raz za dużo faworków, tłuszcz będzie miał za zimną temp. Po usmażeniu osączamy ciasteczka na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Na środek każdej różyczki dajemy po kropli konfitur lub dżemu. SMACZNEGO!
Komentarze