½ mąki pszennej
½ kg gotowanych ziemniaków
50g drożdży świeżych
½ szklanki cukru kryształu
3 całe jajka
100g masła
szczypta soli
kieliszek spirytusu
Dodatkowo:
olej do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Karnawałowe pączki ziemniaczane
1.
Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną mąki. Pozostałą mąkę przesiewamy, ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i 3 całe jajka.
Pół kostki masła topimy i studzimy, dodajemy do ciasta wraz z solą i spirytusem. Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Po ok 2 godzinach wałkujemy na grubość ok 1 cm, wykrawamy krążki, kładziemy po odrobinie marmolady i przykrywamy drugim krążkiem. Dokładnie zlepiamy i formujemy na okrągło. Pieczemy w rozgrzanym oleju z obu stron.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze