Karnawałowe pączki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Karnawałowe pączki tym razem z wykorzystaniem gotowanych ziemniaków. Zdecydowanie bardziel pulchne i wilgotne, od tradycyjnych pączków.

Składniki:

  • ½ mąki pszennej
    ½ kg gotowanych ziemniaków
    50g drożdży świeżych
    ½ szklanki cukru kryształu
    3 całe jajka
    100g masła
    szczypta soli
    kieliszek spirytusu

    Dodatkowo:
    olej do smażenia

Karnawałowe pączki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną mąki. Pozostałą mąkę przesiewamy, ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i 3 całe jajka.
    Pół kostki masła topimy i studzimy, dodajemy do ciasta wraz z solą i spirytusem. Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Po ok 2 godzinach wałkujemy na grubość ok 1 cm, wykrawamy krążki, kładziemy po odrobinie marmolady i przykrywamy drugim krążkiem. Dokładnie zlepiamy i formujemy na okrągło. Pieczemy w rozgrzanym oleju z obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy